Nek-, schouder-, rug- of onderrugpijn

De oorzaak van nek-, schouder-, rug- of onderrugpijn kan heel uiteenlopend zijn.

Spierspanning

Doorgaans is er pijn zonder wervelkolomproblematiek. De basisspanning op de (onder)rug- of nekspieren is dan hoger dan de pijngrens. Dit is vaak ten gevolge van stress, vermoeidheid, een verkeerd houdings- of bewegingspatroon of spannning op maag- en darmen. De basisspanning kan zich ook nog net onder de pijngrens bevinden. Een kleine extra spanning, bij voorbeeld lang staan (bv. receptie), slenteren, shoppen, wandelen, joggen,… of een emotionele prikkel of vermoeidheid kan dan pijn uitlokken.

Verkeerde houdings- en bewegingsgewoontes, tengevolge van een te hoge spierspanning,  kunnen  na verloop van tijd tot vervroegde gewrichtsslijtage (artrose), tussenwervelschijfproblematiek (bv. discus hernia),…  leiden.

Artrose

Mensen met dezelfde graad van artrose blijken daarom niet dezelfde pijnervaring te hebben: dit kan gaan van geen pijn tot onverdraagbare pijn bij een gelijkaardig artrosebeeld. Vaak bepaalt de mate van spierspanning op de spieren, die het geartrodeerde gewricht overspannen, in sterke mate mee het pijnbeeld bij artrose.

Discus hernia

Bij discus hernia is operatief ingrijpen soms de enige oplossing. Ondanks een geslaagde operatie kan ook hier nadien soms pijn blijven bestaan. Niet zelden is ook dan het te veel aan spierspanning over het geopereerde gebied een nodeloze bron van pijn die, ook na de operatie, niet verdwijnt zonder de verkleefde chronische spierspanning los te werken en het spiergebruik (houdings- en bewegingsgedrag) te verbeteren.

Ik wens een intakegesprek