Spijsverteringsklachten

Ongezonde voeding, slechte eetgewoontes of de ‘maagzweer’bacterie ‘Helicobacter pylori’ zijn niet de enig mogelijke oorzaken van spijsverteringsklachten. Een verhoogde basissspanning speelt dikwijls een rol in het ontstaan van spijsverteringsklachten.

Stress, emoties of vermoeidheid kunnen de werking van maag en darmen behoorlijk verstoren.

Een goede spijsvertering wordt bewerkstelligd door een complex mechanisme. Hierbij spelen  onder meer de basisspanning van de gladde spiertjes in maag- en darmwand, de doorbloeding, de weefselvochtdrainage en de ademhalingsbeweging een rol. Elk van deze factoren is in hoge mate stressgevoelig.

 

Symptomen

– maagzuur

– reflux

– opgeblazen gevoel in de buik

– maagpijn

– buikpijn

– diarree

– obstipatie

– spastisch colon of het ‘irritable bowl syndrome’,…

De peristaltiek is de beweging die slokdarm, maag en darmen maken om de voedselbrok voort te stuwen.  Vaak wordt deze peristaltische beweging minder efficiënt onder stress, emoties of vermoeidheid. De Chinese geneeskunde stelt dat de spijsvertering niet alleen ons materieel, maar ook ons emotioneel voedsel verteert.

Emotioneel eten

Niet zelden ontstaan spijsverteringsklachten of overgewicht ten gevolge van emotioneel (vr)eten, waarbij men naar zoete of zoute versnaperingen grijpt omwille van vermoeidheid of emotionele verdrukking.

Behandeling

Abdominale massage en reflexologie verbeteren de spanning en de energetische doorstroming in de buikholte. Een goede buikademhaling ondersteunt de peristaltiek en stimuleert ook de doorbloeding en de weefselvochtcirculatie in de buikholte. In gesprek kunnen we kijken naar uw eet- en leefgewoontes. Eventuele emotionele stressoren komen desgewenst ook aan bod. Zo kunnen heel wat spijsverteringsklachten verminderd of voorkomen worden.

Wil je zelf op 10 weken je spijsverteringsklachten of emotionele eetbuien leren verhelpen en voorkomen, neem dan hier contact.

Ik wens een intakegesprek