Jef: Pijn in de borstkas

Jef had symptomen van een hartinfarct: pijn in de linkerborstkas, uitstralend naar de linkerarm. In het ziekenhuis vond men niets. Jef meldde zich toen bij me aan voor een traject Integrale Coaching Professionele Stress. Hij was manager van een groeibedrijf dat hij zelf had gestart. Zijn agenda stond voor meer dan twee maanden vol. Tijdens de ene meeting bereidde hij de andere voor en zijn werkweek begon op zondagnamiddag.

Jef’s verhaal was een expliciet voorbeeld van hoe hyperventilatiesymptomen zeer reëel beangstigend kunnen zijn… en blijven als geen oorzaak gevonden wordt. Met mijn handen liet ik hem voelen dat er enorm veel spanning op zijn borstkas zat.

Door middel van ademtechniek leerde ik hem hoe hij de”hart” pijnen weer kon laten verdwijnen. Jef oefende gedreven. Na drie weken kreeg hij geen “hartpijnen”meer. Na negen weken voelde hij veel sneller aan dat zijn borstspanning weer toenam en kon deze dan zeer snel terug loslaten.

Zijn lichaamssymptomen zijn een alarmlamp geworden die aangeeft dat het tijd is om de teugels –al is het heel even- te vieren. Nadien werkten we nog anderhalf jaar met een follow-up van 1x/maand. Er was nog één keer hartpijn in maand twee.

Sindsdien houdt hij de zondagnamiddag consequent vrij voor zijn gezin en zichzelf. Hij blijft nu pijn- en klachtenvrij.