Sofie: Zwervende lichaamsklachten

Bij Sofie reizen de bizarre klachten door haar lichaam. Soms tintelen haar vingers. Regelmatig heeft ze last van hoofdpijn, hartkloppingen, maagklachten, obstipatie, pijnlijke darmkrampen, en slecht slapen. Zij vermoedt dat zij een heel erge, zeldzame ziekte heeft, die de dokters nog niet gevonden hebben.

Sofie behoort tot het middenkader van het Belgisch filiaal van een multinational die de laatste vijf jaar constant in fusie en reorganisatie is. Door de gesprekken met haar krijg ik meer inzicht in hoe moeilijk het is om gezond te blijven als je je eigen medewerkers wil blijven motiveren terwijl het hoger management geen duidelijkheid kan, wil of mag geven over het al dan niet voort bestaan van je afdeling. Dit is een schoolvoorbeeld van een stressor die als feit niet veranderbaar was. De enige keuze is dus of ontslag nemen of de stress beter leren hanteren.

Eerst werken we intensief aan het fysiek herstel van Anne-Sofie. De continue klachtencirkel van maagpijn, obstipatie, darmkrampen verdwijnt door massage van de buikholte, voetreflexologie en een intensieve ademhalingstraining. Haar hoofdpijnprobleem verdwijnt door massage van de nekspieren en oefeningen voor een betere lichaamshouding.

Geleidelijk gaat in de begeleiding ook gesprek een belangrijke rol spelen. Hierbij leert ze meer rekening te houden met haar eigen gevoelens en grenzen te stellen aan haar eigen inzet.

Momenteel zie ik haar om de zes tot acht weken. Daarbij vergelijk ik haar stress met zand dat vanuit de zee de rivier binnenstroomt. Met de geleerde ademhalings- en ontspannings-technieken laat Sofie zoveel mogelijk zand zelf terug uit haar rivier naar de zee vloeien. Hier en daar slibt toch wat zand in de rivier aan.

Om de zes weken baggeren we het aangeslibde zand uit de rivier met een dieptemassage, sturen we de oefentechniek wat bij en hebben een lichtvoetig of ernstig gesprek over dingen die zich afspelen in haar dagelijkse leven ( het werk, het gezin,…).

Het is heel leuk om Sofie te zien veranderen. Ze is veel veerkrachtiger geworden, relativeert meer . De situatie op haar werk verbetert niet, integendeel de druk neemt verder toe. Door de zes-wekelijkse follow-up blijven we de lichaamsklachten doorgaans voor.

Als nog eens klachten optreden, gaan ze veel sneller voorbij omdat Sofie geleerd heeft hoe ze haar lichaamsspanning kan los laten. Hierdoor verdwijnen haar lichaamsklachten. Ze heeft hier ook geleerd anders naar dezelfde dingen te kijken. Hierdoor kan ze haar werksituatie vaak beter relativeren.