Home » Stress symptomen » Hartkloppingen
hartkloppingen
Onze hartfrequentie en de kracht waarmee ons hart klopt, worden bepaald door onze automatische piloot. Deze regelt dit normaliter in functie van onze fysiologische behoeften, onder meer hoeveel zuurstof het lichaam op dat moment nodig heeft in functie van de inspanning die we op dat moment doen. Zo versnelt ons hartritme als we stevig sporten en daalt weer in rust.
Mijn hart begint soms ineens te roffelen, zelfs wanneer ik gewoon kalm in een luie zetel zit. Alsof ik net de 400 meter gelopen heb.
Bij een te hoge basisspanning is ons lichaam echter overactief. Het gaspedaal van ons hart wordt dan soms onnodig ingedrukt. En de rempedaal doet zijn werk niet meer goed. We krijgen dan neurovegetatieve hartritmestoornissen. Die worden
uitgelokt door een acute stressprikkel of door chronische stress. Maar er is niets mis met het hart op zich.
We onderscheiden verschillende soorten hartritmestoornissen, ondermeer:
- tachycardie: versnellingen van het hartritme en dat op de gekste momenten, los van enige fysiologische behoefte.
- extrasystole: het ritme van ons hart wordt verstoord en slaat soms eens een tel over.
- aritmie: de hartslag neemt even een ander ritme aan.
Niet alle hartritmestoornissen zijn een gevolg van stress. Soms is er inderdaad een hartprobleem. Deze differentieel diagnose kan door een arts gesteld worden.
Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?
Zelf aan de slag
Bal uw vuisten en adem krachtig in. Voel de spanning tot in je borstkas en hartregio. Laat daarna langzaam uw vuisten en ademhaling los. Voel hoe de spanning uit uw hartregio, uw borstkas, uw armen en handen wegglijdt. Herhaal dit drie keer.
VERDERE info over hartkloppingen
Klachten ten gevolge van ons hoog levensritme
We weten allemaal dat we het druk hebben. Dat is toch voor iedereen zo? Waarom kunnen we toch ‘stressklachten’ krijgen , zelfs als we mentaal geen noemenswaardige