aanpak

met integrale coaching naar je herstel

aanpak

met integrale coaching naar je herstel

In je integrale coachingtraject combineer ik fysieke behandeling, bewustzijnstraining en gesprek. Daarbij integreer ik kennis uit mijn opleiding als kinesitherapeut gespecialiseerd in stressbegeleiding, reflexoloog en systemisch gespreksconsulent.

We beginnen met een intakegesprek. Daarna volgt een traject op maat waarin je fysiek, emotioneel en mentaal anders leert omgaan met stress. Zo keert je verhoogde basisspanning terug tot een gezond laag niveau. Het is dan dat je klachten verdwijnen.

Je basisspanning keert doorheen je traject terug tot een gezond laag niveau. Het is dan dat je klachten verdwijnen.

Doorheen je traject begeleid ik je naar:

 • Fysiek herstel
  Stresssymptomen verstoren ons dagelijkse functioneren behoorlijk. In een eerste fase richt ik me dan ook intensief op je fysiek herstel. Met dieptemassage verlaag ik de spanning in je spieren, bindweefsellagen en organen. Reflexologie herstelt de energetische doorstroming. Zo werken we het lichaam los.

 • Psychofysieke veerkracht
  Vervolgens leer ik je je lichaam te ontspannen door middel van krachtige ademhalings- en ontspanningstechnieken. Je kan die overal toepassen, zowel tijdens een vergadering als in de wagen of op het vliegtuig. Zo gaat de basisspanning stilaan omlaag. Je klachten verminderen/verdwijnen en je veerkracht, oplossend vermogen en daadkracht nemen opnieuw toe.

 • Innerlijk leiderschap
  Je lichaam zei ‘neen’. In onze gesprekken staan we stil bij het waarom. En hoe je dit voortaan kan voorkomen. Daarbij kijken we zowel naar binnen als naar buiten. Tal van factoren spelen een rol. We bespreken de keuzes die je wil maken, om voortaan een dynamisch evenwicht te bewaren tussen rust, ontspanning en zelfzorg enerzijds en energie, creativiteit en gedrevenheid anderzijds.

Hij gaf me ademhalingsoefeningen die ik al onmiddellijk kon toepassen. Dat deed me meteen deugd!

Je eigen specifieke doelstellingen geven mee richting aan je traject. Zo kunnen we desgewenst ook werken aan ondermeer:

 • Effectieve communicatie
  We kijken naar de invloed van ondermeer je lichaam, je ademhaling, je innerlijke spanning of rust, je vooronderstellingen en interpretaties,… op je communcatie(stijl).

 • Duurzaam leiding geven, relaties en opvoeden 
  Ik reik verschillende filosofische, psychologische en pragmatische brillen aan om op een duurzame manier naar organisatie en menselijke relaties te kijken. Verwacht geen pasklare antwoorden, eerder gerichte vragen. Zo kom je beter uit je (gezondheids)crisis.

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

Zelf aan de slag

Je vindt hier oefeningen en basistips om met stress om te gaan. Zie ze als basisrecepten om een voedzame maaltijd te maken, niet om meteen meesterkok te worden en alle klachten zomaar uit de wereld te helpen.

Rust en medicatie zijn niet voldoende om te herstellen. Gesprek is zeker een noodzakelijk deel van het herstelproces. Maar vaak verhindert de lichaamsruis aanvankelijk om tot helder denken te komen. De lichaamsspanningen en -klachten moeten eerst behandeld worden. Je moet opnieuw leren ontspannen. Ook dat leer je best onder begeleiding. Een combinatie van werken met het lichaam én gesprek geeft de beste kans op definitief herstel.

Pas alvast deze tips toe:

 • Neem telkens rustig de tijd voor je drie maaltijden. Maak hiervoor ruimte vrij in je agenda. Sla zeker je middagpauze niet over en vermijd ontbijt- en lunchvergaderingen.
 • Kort je spanningsbogen in. Laat je telefoon of computer om het uur een signaal geven, corrigeer even je zithouding en adem dan tien keer diep in en langzaam uit.
 • Besteed elke dag drie kwartier aan zachte lichaamsbeweging: wandelen, fietsen of zwemmen. Om van je uitputting af te geraken, moet je je basisspanning verlagen, dus hou het rustig! Echte sport vraagt momenteel te veel spanning en energie van je lichaam. Doe deze lichaamsbeweging bij voorkeur in de open natuur. Spreid zo nodig over verschillende kortere momenten.
 • Geniet geregeld van een warm bad of douche, een warmtekussen (bv. kersenpit), sauna (indien geen medische contra-indicaties)… Warmte verbetert immers de doorbloeding en stimuleert bovendien de productie van oxytocine, het onthaastingshormoon in je lichaam.
 • Neem voldoende nachtrust. Probeer tot negen uur slaap te komen om je batterij opnieuw op te laden. Plan overdag ook een siësta of powernap: 20 tot maximum 40 minuten rusten of slapen. Laat je wekken door zachte muziek.
 • Drink ten slotte voldoende: water, kruidenthee (wissel af), verse soep. Vermijd cafeïne (koffie, cola), theïne (Engelse thee), frisdrank en zoete of zoute versnaperingen. Spring zeer matig om met suiker en alcohol.

Als de klachten blijven aanhouden, neem je best contact op voor een individueel begeleidingstraject.

Crisismomenten nodigen uit tot stilstaan. Ze worden na een traject vaak als een positief keerpunt ervaren.