OorzaaK

stress symptomen
 
als gevolg van een

verhoogde basisspanning

Oorzaak

stress symptomen als gevolg van een verhoogde basisspanning

Om klachten definitief te doen verdwijnen, moet hun oorzaak worden aangepakt. Dat lijkt moeilijk als geen letsel of ziekte gevonden wordt. Maar naast ziekte en letsel bestaat een derde oorzaak van klachten: een verhoogde basisspanning. Deze verhoogde basisspanning moet behandeld worden om stressklachten en burn-out definitief te doen verdwijnen.

BASISSPANNING

Centraal in mijn aanpak van stressklachten en burn-out staat dan ook het begrip basisspanning.

Ieder van ons heeft een bepaalde basisspanning waarin ons lichaam en onze geest zich bevinden. Ze helpt ons om ons voort te bewegen, te rusten, te werken en te communiceren. Zonder basisspanning functioneren  we niet. Helaas is de basisspanning bij velen te hoog.

Bij vele mensen hangt de ballon al jaren hoog in de lucht, van de ene wedstrijd naar de andere vliegend, met de brander continu voluit

VERHOOGDE BASISSPANNING


 

Over hete luchtballonnen die wedstrijd na wedstrijd winnen.


We kunnen de basisspanning vergelijken met een heteluchtballon. Als de ballon nog op de grond ligt, is de basisspanning nul. Levenloos. Als de brander de luchtballon verticaal houdt en de mand staat recht, dan kan de ballon elk ogenblik vertrekken. Dat is een gezonde basisspanning: laag maar niet nul. Bij vele mensen hangt de ballon echter al jaren hoog in de lucht, van de ene wedstrijd naar de andere vliegend, met de brander continu voluit. Dat is een sterk verhoogde basisspanning. Anderen begrijpen niet hoe ze het kunnen, want ze vliegen van de ene wedstrijd naar de andere en zijn steeds de snelsten. Tot de gasfles leeg is en de ballon plots neerstort. Ze hebben het vaak niet zien aankomen, want ze hebben nooit geleerd om naar de meter van de gasfles te kijken. Ze weten die meter vaak niet eens staan.

Over stressklachten en burn-out.Als onze basisspanning te hoog is, krijgen we allerlei klachten, vaak zonder enig onderliggende ziekte of letsel.

Doorgaans is onze  basisspanning verhoogd ten gevolge van ‘stress’. Heel vaak gaat het simpelweg om de opeenstapeling van vele leuke activiteiten, uitdagingen op het werk of privé, … Of om te hoge werkdruk, een onevenwichtige work-life balans, relationele problemen,…. Bij sommigen gaat het werkelijk om een trauma in een al dan niet ver verleden.

Over mijn aanpak van stressklachten en burn-out.


Een verhoogde basisspanning zit niet (alleen) tussen je twee oren. Ze is lichamelijk aanwezig, observeerbaar én behandelbaar. Deze basisspanning speelt dan ook een belangrijke rol in mijn aanpak van stressklachten en burn-out.

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

Mijn lichaam zegt neen

Stressklachten en burn-out als uitdaging

Alsmaar meer mensen lopen fysiek, emotioneel of mentaal vast. Er is iets, maar ze weten niet wat. Ze herkennen vaak hun oude zelf niet meer. De diagnose luidt steevast dat hen niets mankeert. ‘Er is geen letsel, geen ziekte, u moet het gewoon wat rustiger aan doen!’ Maar zelfs als ze het rustiger aan doen, blijven de klachten bestaan.

Dit boek maakt duidelijk wat er aan de hand is. Naast ziekte en letsel bestaat er immers een derde oorzaak van onze klachten: een verhoogde basisspanning. Die is objectief vast te stellen en is een belangrijke oorzaak van stressklachten en burn-out.