Home » Stress symptomen » Hypersensitiviteit
hypersensitiviteit
Hypersensitiviteit ontstaat door een slechte hantering van de combinatie stress en hoogsensitiviteit.
Hoogsensitiviteit is een aanleg die bij 1 op 5 mensen voorkomt. Het is een persoonlijkheidstrek met veel facetten. Zo ben je mogelijk:
- gevoeliger dan anderen qua bv. smaak, geur, geluid, pijn, temperatuur, licht,…. en/of je voelt stemmingen, bedoelingen of emoties van anderen heel snel aan.
- creatief, legt linken die anderen niet meteen zien en hebt een groot denkvermogen,
- dromerig en je fantaseert meer,
- makkelijk angstig of verdraagt moeilijker drukte,
- heb je makkelijk humeurschommelingen of bent sneller geïrriteerd en hebt vaker de behoefte je terug te trekken op jezelf.
Hoogsensitiviteit is een talent dat je moet leren hanteren. Anders kan het, zoals elk talent, een valkuil worden: en wordt het hypersensitiviteit.
In je opvoeding of opleiding heb je doorgaans niet geleerd hoe je op een positieve manier met je hoogsensitiviteit kan omspringen. Vaak voel je je als hoogsensitief kind al niet begrepen door je omgeving omdat je veel meer (aan)voelt als zij. Daarom ga je onbewust je basisspanning verhogen in een poging je gevoelens minder te voelen en je ‘aan te passen’ aan je omgeving. Dit leidt op termijn echter tot verder verlaagde prikkeldrempels, waardoor hypersensitiviteit ontstaat. Signalen dat het fout loopt, kunnen ondermeer zijn:
- zich onbegrepen voelen.
- snel overprikkeld zijn.
- heel erg gespannen, geïrriteerd of explosief zijn.
- sterke humeurschommelingen.
- faalangst (bang zijn om fouten te maken).
- te perfectionistisch zijn.
- te hard werken (overwerken).
- te zorgzaam zijn voor anderen en te weinig voor jezelf zorgen.
Hoogsensitiviteit is een talent. Het is een prachtige gave, als je ze juist leert hanteren. Hoogsensitieve mensen met een correcte basisspanning
- hebben oog voor details en subtiele nuances.
- zijn vaak gewetensvol.
- hebben een grote inzet (harde werkers).
- zijn bezorgd om anderen.
- denken dieper over de dingen na en zijn vaak filosofisch.
Eens je niet meer in de war wordt gebracht door het feit dat je meer voelt dan sommige anderen, kan je je hoogsensitiviteit positief aanwenden en bewust aandachtig in het leven staan.
Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?
VERDERE info over stress
Voordracht en workshop “Mijn lichaam zegt neen in tijden van corona.” 22 oktober 2020 CC Menen, West-Vlaanderen
VormingPlus West-Vlaanderen biedt een reeks aan over burn-out en de aanpak ervan. Op 22 oktober 2020 geef ik de voordracht “Mijn lichaam zegt neen. Stressklachten
Stress of burn-out is geen ziekte, maar een gezonde reactie op modern leven.
“Stress of burn-out is geen ziekte, maar een gezonde reactie op modern leven” titelde op 8 november 2018 het LinkedIn artikel van de Nederlandse psychologe
Aan de slag met focusproblematiek ten gevolge van hyperconnectiviteit
Velen hebben vandaag regelmatig moeilijkheden met concentreren, plannen, organiseren en structureren. Ze worden prikkelbaar en gejaagd. Er wordt dan gesproken van A.D.T. (Attention Deficit Trait).