We weten allemaal dat we het druk hebben. Dat is toch voor iedereen zo? Waarom kunnen we toch ‘stressklachten’ krijgen , zelfs als we mentaal geen noemenswaardige stress ervaren?
Daarvoor moeten we kijken naar hoe ons lichaam op alledaagse stress reageert. Wat doet ons lichaam als het geconfronteerd wordt met de combinatie van een leuk gezin, sportieve ambities, een goed gevuld sociaal leven én zakelijke uitdagingen, te veel of te weinig werk, een reorganisatie, deadlines, een discussie met een klant, een meningsverschil met een werknemer of collega, een stomme ruzie met onze partner of ons kind dat niet bij de crèche terecht kan omdat het ziek is, onze moeder die acuut in het ziekenhuis wordt opgenomen, …? Waarom en hoe komen, zelfs als we dit leven zelf mentaal willen, lichaamssignalen als adembenauwdheid, angst, concentratieproblemaitek, hartkloppingen, pijn, spijsverteringsproblemen,vermoeidheid, uitputting, zenuwachtigheid, … tot stand?
Mentaal is ons leven een goed georganiseerd schema, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. We plannen dat schema netjes in. Met handige tools als prikborden in de keuken, organizers of gesynchroniseerde agenda’s op onze smartphone en onze pc. Ons verstand zegt dat we dat schema wel zullen aankunnen. Onze lichaamstaal negeren we daarbij. Dat we moe opstaan hoort erbij. Dat gaat later op de dag wel beter. En onze hoofd-, nek- of rugpijn kan met een pijnstiller worden opgelost.
Gedreven of noodgedwongen snellen we zo door het leven. En ons lichaam volgt. Aanvankelijk gebeurt dit met grote veerkracht. We zijn zelden bewust van de stressreacties van ons lichaam omdat ze zich vaak onder onze bewuste waarnemingsdrempel afspelen. Ons lichaam is immers een krachtig buffersysteem voor dagdagelijkse spanningen. Het loopt goed zolang onze stressbuffers tijdig worden geledigd. Dat gebeurt echter niet meer spontaan als we teveel op te weinig tijd (moeten) doen. Ook als dat leuke of uitdagende dingen zijn. Zo loopt onze basisspanning te hoog op. Het is dan dat zogenoemde ‘stress’klachten ontstaan.