coaching bij stressklachten en burn-out
integrale visie op lichaam en geest

coaching bij stressklachten en burn-out vanuit een integrale visie op lichaam en geest

Meer slapen en mediteren zal uw carrière niet schaden

‘Meer slapen en mediteren zal uw carrière niet schaden’ kopt De Tijd op zaterdag 2 juni. Aan het woord is Arianna Huffington, een van de invloedrijkste ondernemers van de VS. Met haar nieuwste kind, de start-up Thrive Global, wil ze de wereld anders doen werken, vanuit het verband tussen welzijn en productiviteit. (De Tijd Weekend zaterdag 2 juni 2018). Vanuit mijn eigen praktijk kan ik de ogenschijnlijk sterke uitspraak van Huffington alleen maar beamen.

Velen willen echter wel, maar kunnen niet meer goed slapen. Ons brein lijkt immers een truc te hebben om ons lichaam in zesde versnelling te houden. Ook ontspanningsoefeningen of meditatie zijn op dat moment te ver gegrepen. In zesde versnelling kan je immers niet meer aan je basisrust, je kan niet meer echt tot rust komen, je bent continu actiegericht en lijkt uiteindelijk te uitgeput om te kunnen inslapen.

Ons brein heeft een truc

We weten allemaal dat we fitter, creatiever, productiever en veerkrachtiger zijn als we voldoende nachtrust nemen. Daarnaast denken we en masse dat we het als volwassene ook wel met wat minder slaap kunnen doen. De combinatie werk/gezin lijkt er ons zelfs toe te nopen. In theorie zal te weinig slapen dan wel tot roofbouw leiden, maar persoonlijk lijken we daar vaak lang niets van te merken. Ons lichaam haalt daarbij een handige truc uit: onze basisspanning wordt geleidelijk aan hoger ingesteld door ons brein. Je lichaam blijft zo permanent in zesde versnelling. Je heb de indruk dat je het lange tijd (jaren, bij sommige decennia) allemaal goed aankan ondanks dat het druk, heel druk of zelfs hectisch is… Tot je alsmaar meer slaapproblematiek krijgt, stilaan allerhande stresssymptomen ondervindt, of burn-out dreigt te geraken.

Meer slapen of mediteren is op die moment geen optie meer. Toch niet meteen. Je versnelllingsbak lijkt vast geroest in zesde. Je lichaam heeft die verhoogde basisspanning immers letterlijk vastgezet. Je wil nu best wel ontspannen, maar je kan het niet meer.

Vanuit mijn praktijk

Zo ook George (44 jaar) toen hij zich aanmeldde voor een intakegesprek. Uiteraard verzwijg ik hier zijn echte naam, maar hij is op moment van aanmelding al 17 jaar bedrijfsleider van een kmo die hij zelf heeft opgestart. Het laatste anderhalf jaar heeft hij immense slaapproblemen, zowel inslapen als doorslapen lukt niet meer. Hij voelt zich ’s morgens vermoeider dan wanneer hij ’s avonds gaat slapen. Hij heeft de laatste maanden vaak maagpijn, zure oprispingen en nekpijn. Zijn concentratie en vermogen tot plannen, structureren en organiseren gaan zienderogen achteruit.

Tijdens zijn intake observeer ik een hoog en oppervlakkig adempatroon, voel ik zwaar gespannen spieren in zijn nek, schouders en bovenrug en een harde, beetje gezwollen buik.

Na de intake beslist hij een traject integrale coaching bij professionele stress (voor meer info over dit traject verwijs ik naar onderliggende link) bij me te volgen. Aanvankelijk lijken zijn nek, schouders en bovenrug van beton en is zijn ademruimte erg beperkt. Dieptemassage, ademhaling en gesprekken rond leiderschap, delegeren, de hoogte van de lat,… zijn belangrijke elementen in zijn begeleiding. Zijn evolutie gaat met sterke ups – na een nacht waarin hij goed inslaapt- en downs – als de piekermolen hem toch weer uit zijn slaap houdt -. Bij evaluatie na 10 weken voelt hij een duidelijke en stabiele verbetering. Hij heeft veel minder maag- en nekpijn. Hij kan zijn lichaam terug ontspannen: vaak merkt hij nog schouderspanning, maar hij kan zijn schouders nu meestal loslaten vooraleer hij nekpijn krijgt. Hij staat ook beter in contact met zichzelf en zijn doelen. Plannen en organiseren lukken terug als vanouds. Zijn medewerkers merken dat hij rustiger reageert. Ook zijn thuisomgeving merkt op dat hij terug vaker lacht.

Hij verzorgt nu heel bewust zijn slaaphygiëne en zijn nachtrust is terug dieper. In de mate van het mogelijke negeert hij de vermoeidheid niet meer, luistert naar zijn lichaam, neemt tijdig een korte rustpauze en gaat – doorgaans – tijdig slapen. Voldoende slaap, dynamische ademhalingsoefeningen en korte ontspanningstechnieken die hij ook doorheen de dag achter zijn laptop, aan telefoon, tijdens vergaderingen, in de auto,… kan toepassen, zetten hem als zaakvoerder terug in zijn kracht. George voelt zich herboren.

Niets missen?

Schrijf je eenvoudig in op mijn nieuwsbrief en ontvang alle informatie over stress en burn-out als eerste in je mailbox.