GvA_Na spanning hoort ontspanning_november2016
Telewerk is vandaag voor velen het nieuwe normaal. De verplaatsingstijd wordt tot nul gereduceerd. Dat is super positief én ecologisch. Bovendien is er meer tijd om te ontspannen dan ooit, zou je denken. Maar de grens tussen werk en privé was nog nooit zo klein. Nog snel even dat rapport afwerken na het avondeten,…
Eigenlijk was bovenstaande one-liner de titel van het artikel dat journaliste Sylvia Mariën op 1 november 2016 in de Gazet Van Antwerpen schreef naar aanleiding van het verschijnen van mijn boek “Mijn lichaam zegt neen. Stresssklachten en burn-out als uitdaging.” Ik voeg het artikel hierboven als bijlage. We zijn ondertussen vier jaar later, maar nog nooit was de slogan ‘na spaning hoort ontspanning’ zo actueel.
De patiënten die ik in mijn praktijk zie, zijn vaak enthousiaste, gedreven en begeesterde mensen. De coronacrisis houdt voor velen extra professionele uitdagingen in. Voeg daar resultaatgerichtheid en hier en daar een snuif perfectionisme bij en het ligt voor de hand dat de vrij gekomen verplaatsingstijd makkelijk aan het werk wordt toegewijd en/of … aan het opvangen en ondersteunen van kinderen die ook doorheen deze moeilijke coronatijden heen moeten geloodst worden. Samen voetballen kan een leuke zijn, maar het digitale lessenpakket samen doornemen vraagt vaak ook extra tijd.
De lijst to do’s wordt vandaag anders en de werkplek valt nu samen met de ’thuissituatie’. Hou je dan ook aan volgende regels om stressklachten en burn-out te voorkomen:
- Grens je werkkamer en werktijd bewust af.
- Begrens het luisteren naar het nieuws tot maximaal 1 maal per dag.
- Plan bewust tijd voor ontspanning in je agenda.
- Doe in het weekend lichamelijke activiteiten met het hele gezin:
Dat mag, maar hoeft geen sport te zijn. Rustige lichaamsbeweging is voldoene-de: wandelen, fietsen, zwemmen. - Maak tijdens je werkdag kortstondig tijd voor ademhalings- of houdingsoefeningen:
- Recht je rug op een stoel.
- Adem vervolgens drie keer diep in de borstkas in, laat vervolgens je schouders en je borstkas langzaam zakken.