pijn of druk op de borstkas

Pijn op de borstkas en/of het gevoel dat er een zwaar gewicht drukt op het borstbeen kan ontstaan door een fout adempatroon.

De ademhalingsspieren dragen een te hoge basisspanning en doen pijn of creëren een kracht die loodrecht op het borstbeen staat. Sommige mensen vertellen me dat het lijkt alsof er een olifantenpoot op hun borstkas staat.

De ademhalingsspieren kunnen ook te hard trekken op hun aanhechtingen op het borstbeen zodat daar pijnlijke irritatie van het botvlies ontstaat.

Mijn cardioloog zegt dat mijn hart perfect gezond is

Syndroom van Tietze
Te gespannen ademhalingsspieren kunnen de gewrichtjes tussen ribben en borstbeen te fel in mekaar trekken zodat het kraakbeen pijnlijk ontsteekt (syndroom van Tietze).

Pseudo-hartinfarct
Ook als het hart gezond is, kunnen door hyperventilatie hartkloppingen, druk en pijn in de borstkas en pijnuitstraling naar een arm, vaak de linkerarm, ontstaan, net zoals bij een hartinfarct.

Bovenstaande pijn- en drukfenomenen kunnen ook echt wijzen op hartlijden. Differentieeldiagnose door een arts is noodzakelijk.

uit de praktijk: pseudo-hartinfarct

Tijdens zijn intake vertelt Jef me: ‘Ik werd met de ambulance uit mijn zaak opgehaald omdat ik een vreselijke druk en pijn achter mijn borstbeen voelde en enorme pijnscheuten in de hartstreek kreeg. In het ziekenhuis vertelde de cardioloog me dat mijn hart perfect gezond is, maar dat ik acuut hyperventileerde. Dat werd nadien ook door de neuroloog bevestigd.’

Jef is manager van een groeibedrijf dat hij zelf heeft gestart. Zijn agenda staat voor meer dan twee maanden vol. Tijdens de ene meeting bereidt hij de andere voor en zijn werkweek begint op zondagnamiddag.

Jef’s verhaal is een expliciet voorbeeld van hoe hyperventilatiesymptomen zeer reëel beangstigend kunnen zijn… en blijven als geen oorzaak gevonden wordt. Met mijn handen laat ik hem voelen dat er enorm veel spanning op zijn borstkas zit.

Door middel van ademtechniek leer ik hem hoe hij de”hart” pijnen weer kan laten verdwijnen. Jef oefent gedreven. Na drie weken krijgt hij geen “hartpijnen”meer. Na negen weken voelt hij veel sneller aan dat zijn borstspanning weer toeneemt en kan deze dan zeer snel terug loslaten. 

Zijn lichaamssymptomen zijn een alarmlamp geworden die aangeeft dat het tijd is om de teugels –al is het heel even- te vieren. Nadien werken we nog anderhalf jaar met een follow-up van 1x/maand. Er is nog één keer hartpijn in maand twee. 

Sindsdien houdt hij de zondagnamiddag consequent vrij voor zijn gezin en zichzelf. Hij blijft nu pijn- en klachtenvrij.

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

VERDERE info over stress