Home » Stress symptomen » Zwervende klachten
zwervende klachten
Anders dan bij een klassiek ziektebeeld met welomschreven symptomen of een letsel met een duidelijke locatie, zwerven bij een te hoge basisspanning de klachten vaak doorheen je lichaam.
Spanningsklachten worden ook wel eens het syndroom van de zwervende klachten genoemd.
uit de praktijk
Bij Sofie reizen de bizarre klachten door haar lichaam. Soms tintelen haar vingers. Regelmatig heeft ze last van hoofdpijn. Op andere momenten krijgt ze hartkloppingen, dan weer eens maagklachten, obstipatie of pijnlijke darmkrampen, en ze slaapt met periodes erg slecht. Zij vermoedt dat zij een heel erge, zeldzame ziekte heeft, die de dokters nog niet gevonden hebben.
Sofie behoort tot het middenkader van het Belgisch filiaal van een multinational die de laatste vijf jaar constant in fusie en reorganisatie is. Door de gesprekken met haar krijg ik meer inzicht in hoe moeilijk het is om gezond te blijven als je je eigen
medewerkers wil blijven motiveren terwijl het hoger management geen duidelijkheid kan, wil of mag geven over het al dan niet voort bestaan van je afdeling. Dit is een schoolvoorbeeld van een stressor die als feit niet veranderbaar was. De enige keuze
is dus of ontslag nemen of de stress beter leren hanteren.
Eerst werken we intensief aan het fysiek herstel van Anne-Sofie. De continue klachtencirkel van maagpijn, obstipatie, darmkrampen verdwijnt door massage van de buikholte, voetreflexologie en een intensieve ademhalingstraining. Haar
hoofdpijnprobleem verdwijnt door massage van de nekspieren en oefeningen voor een betere lichaamshouding.
Geleidelijk gaat in de begeleiding ook gesprek een belangrijke rol spelen. Hierbij leert ze meer rekening te houden met haar eigen gevoelens en grenzen te stellen aan haar eigen inzet.
Momenteel zie ik haar om de zes tot acht weken. Daarbij vergelijk ik haar stress met zand dat vanuit de zee de rivier binnenstroomt. Met de geleerde ademhalings- en ontspannings-technieken laat Sofie zoveel mogelijk zand zelf terug uit haar rivier naar de zee vloeien. Hier en daar slibt toch wat zand in de rivier aan.
Om de zes weken baggeren we het aangeslibde zand uit de rivier met een dieptemassage, sturen we de oefentechniek wat bij en hebben een lichtvoetig of ernstig gesprek over dingen die zich afspelen in haar dagelijkse leven ( het werk, het gezin,…).
Het is heel leuk om Sofie te zien veranderen. Ze is veel veerkrachtiger geworden, relativeert meer . De situatie op haar werk verbetert niet, integendeel de druk neemt verder toe. Door de zes-wekelijkse follow-up blijven we de lichaamsklachten doorgaans voor.
Als nog eens klachten optreden, gaan ze veel sneller voorbij omdat Sofie geleerd heeft hoe ze haar lichaamsspanning kan los laten. Hierdoor verdwijnen haar lichaamsklachten. Ze heeft hier ook geleerd anders naar dezelfde dingen te kijken. Hierdoor kan ze haar werksituatie vaak beter relativeren.
Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?
verdere info over stress
Voordracht en workshop “Mijn lichaam zegt neen in tijden van corona.” 22 oktober 2020 CC Menen, West-Vlaanderen
VormingPlus West-Vlaanderen biedt een reeks aan over burn-out en de aanpak ervan. Op 22 oktober 2020 geef ik de voordracht “Mijn lichaam zegt neen. Stressklachten
Stress of burn-out is geen ziekte, maar een gezonde reactie op modern leven.
“Stress of burn-out is geen ziekte, maar een gezonde reactie op modern leven” titelde op 8 november 2018 het LinkedIn artikel van de Nederlandse psychologe
Aan de slag met focusproblematiek ten gevolge van hyperconnectiviteit
Velen hebben vandaag regelmatig moeilijkheden met concentreren, plannen, organiseren en structureren. Ze worden prikkelbaar en gejaagd. Er wordt dan gesproken van A.D.T. (Attention Deficit Trait).