Duizeligheid, een ijl gevoel, zwarte of gekleurde vlekken voor de ogen zijn doorgaans onschuldige maar erg vervelende symptomen. Vaak zijn ze het gevolg van stress en een onevenwichtig adempatroon. En dus makkelijk te verhelpen.
Soms is duizeligheid echter een gevolg van een ernstige onderliggende pathologie. Een differentieel diagnose door een arts is dus steeds geïndiceerd. In het bijzonder wanneer naast de duizeligheid ook het gevoel bestaat dat de gehele omgeving lijkt te draaien. In dit laatste geval spreken we over draaiduizeligheid of vertigo.
ONTSTAAN
Als we acuut of langdurig onder stress staan, gaan we vaak hoger en oppervlakkiger ademen: we hyperventileren. Daardoor is er minder koolstofdioxide in ons bloed aanwezig. In de bloedvaten naar het hoofd zitten chemosensoren, die meten hoeveel koolstofdioxidebestanddelen er in het bloed zitten. Als er niet voldoende koolstofdioxide in het aangevoerde bloed zit, zeggen de hersenen dat ze niet zoveel van dat bloed moeten hebben. Ze geven dus het bevel om de diameter van de slagaders naar het hoofd te verkleinen. Dat resulteert in een duizelig of ijl gevoel. We hebben het gevoel dat we gaan flauwvallen. Een zeldzame keer gebeurt dat ook echt.
Echt flauwvallen kan ook een vagale reactie zijn (vasovagale syncope). De bloeddruk daalt zo sterk dat we het bewustzijn verliezen. Stress kan een dergelijke vagale reactie uitlokken. Ook hier blijft differentieel diagnose geïndiceerd.
Meer informatie over het ontstaan van duizeligheid vind je terug in mijn boek “Mijn Lichaam zegt neen. Stressklachten en burn-out als uitdaging.” .
TWEE EENVOUDIGE ADEMHALINGSOEFENINGEN
Je kan stressgerelateerde duizeligheid, ijl gevoel of vlekken voor de ogen doorgaans makkelijk zelf verhelpen met enkele eenvoudige oefeningen.
- Ga in een makkelijke zetel zitten of liggen. Adem naar de borstkas in en laat de lucht vervolgens met een zachte “fffff”-toon (alsof u “fiets” niet uitgesproken krijgt) zeer langzaam ontsnappen. Herhaal dit tot uw duizeligheid afneemt.
- Een alternatief is om ‘als een goudvis’ uit te ademen door de mond : de uitademstroom regelmatig pauzeren en daarbij telkens de lippen sluiten. Zo vertraag je de uitademhaling. Let hierbij ook op het ontspannen, en dientengevolge langzaam naar beneden glijden, van de borstkas. Herhaal dit tot uw duizeligheid afneemt.
Ervaar zelf welke oefening voor jou het beste werkt.
HOE KAN PROFESSIONELE BEGELEIDING HELPEN?
Indien bovenstaande oefeningen je niet helpen, is je basisspanning waarschijnlijk al langere tijd te hoog. Daardoor kan je je ademruimte niet meer voldoende ontspannnen om tot een evenwichtig adempatroon te komen. En blijft je duizeligheid of ijl gevoel aanhouden of weerkeren. Als tijdelijke oplossing kan je de oefeningen vermeld onder acute hyperventilatie doen.
Voor een definitieve oplossing neem je best contact voor begeleiding. In dit geval is doorgaans dieptemassage, doorgedreven ademhalingstraining en ontspanningstechnieken aangewezen. In gesprek kan de hantering van de onderliggende stressoren besproken worden.
Raf Frateur
Ik ben een kinesitherapeut gespecialiseerd in stressbegeleiding, een systemisch gespreksconsulent en reflexoloog.
In 1990 startte ik mijn praktijk als zelfstandig stressconsulent. In mijn integrale coaching combineer ik fysieke behandeling, bewustzijnstraining en gesprek.
Als trainer, auteur en spreker leg ik graag de complexe mechanismen van stress, emoties en communicatie uit.
Dat doe ik aan de hand van wetenschappelijke inzichten en verhelderende metaforen.
Als sparringpartner beluister, bevraag en begeleid ik met veel plezier
mensen die professioneel en privé verder willen groeien,
vaak op belangrijke crisis-, keer- of kantelpunten in hun leven.
het boek: Mijn lichaam zegt neen
Stressklachten en burn-out als uitdaging
Wat zijn de onderliggende mechanismen die tot stressklachten en burn-out leiden? Hoe kunnen we ze herkennen en voorkomen? In mijn boek reik ik inzichten en oplossingen aan met tal van tips en technieken die je zelf kan toepassen. Het is een leidraad voor een gezonder en evenwichtiger leven.