MIJN aanpak

IN
3 STAPPEN
NAAR
JE HERSTEL

aanpak

met integrale coaching naar je herstel

Je basisspanning keert doorheen je traject terug tot een gezond laag niveau. Het is dan dat je klachten verdwijnen.

In 3 stappen leid ik je naar je herstel:

 

1. INTAKEGESPREK OM JE STRESSKLACHTEN EN HUN WERKELIJKE OORZAAK IN KAART TE BRENGEN.

In een intakegesprek analyseer ik eerst grondig je stressklachten en hun werkelijke oorzaken.  Ik laat je ook al tastbaar voelen waar de spanningen in je lichaam zitten en leg uit hoe die spanningen je klachten veroorzaken. 

Daarna licht ik een persoonlijk voorstel tot integrale begeleiding toe en gaan we meteen aan de slag.  

Na het intakegesprek kan je vrijblijvend beslissen of je verder wil gaan met stap 2: het coachingtraject.

 

2. MIJN BEGELEIDING OM DE BASISSPANNING VAN JE LICHAAM EN GEEST TERUG NAAR EEN GEZOND NIVEAU TE BRENGEN.


Centraal in mijn aanpak van stressklachten en burn-out staat het begrip basisspanning.

Om klachten definitief te doen verdwijnen, moet hun oorzaak worden aangepakt.
Dat lijkt moeilijk als geen letsel of ziekte gevonden wordt.
Maar naast ziekte en letsel bestaat een derde oorzaak van klachten:
een verhoogde basisspanning.

Wat is basisspanning?

Ieder van ons heeft een bepaalde basisspanning waarin ons lichaam en onze geest zich bevinden. Ze helpt ons om ons voort te bewegen, te rusten, te werken en te communiceren. Zonder basisspanning functioneren  we niet. Helaas is de basisspanning bij velen te hoog. Het is dan dat stressklachten of burn-out optreden.

Hoe keert je basisspanning terug naar een gezond niveau?

Een combinatie van fysieke behandeling, bewustzijnstraining en gesprek  brengt de basisspanning terug naar haar gezonde niveau. Dat gebeurt zowel in lichaam als geest. Doorheen je traject begeleid ik je naar:

  • Fysiek herstel 

Met dieptemassage verlaag ik de spanning in je spieren, bindweefsellagen en organen. 
Reflexologie herstelt de energetische doorstroming. In een eerste fase werken we het lichaam intensief los.
Zo beginnen je symptomen met vallen en opstaan te verminderen.

  • Psychofysieke veerkracht 

Tegelijkertijd leer ik je je lichaam te ontspannen door middel van krachtige ademhalings- en ontspanningstechnieken. Je kan die overal toepassen, zowel tijdens een vergadering als in de wagen of op het vliegtuig.

Zo gaat de basisspanning stilaan verder omlaag.  Je veerkracht, oplossend vermogen en daadkracht nemen opnieuw toe.

  • Innerlijk leiderschap 

Je lichaam zei ‘neen’.
In onze gesprekken staan we stil bij het waarom.
En hoe je dit voortaan kan voorkomen.

We bespreken de keuzes die je wil maken, om voortaan een dynamisch evenwicht te bewaren
tussen rust, ontspanning en zelfzorg enerzijds
en energie, creativiteit en gedrevenheid anderzijds.

Zo leer je fysiek, emotioneel en mentaal anders omgaan met stress en keert je verhoogde basisspanning terug tot een gezond laag niveau. Het is dan dat je stressklachten of burn-out definitief verdwijnen.

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

Hij gaf me ademhalingsoefeningen die ik al onmiddellijk kon toepassen. Dat deed me meteen deugd!

3. EVALUATIE, OPVOLGING EN VERDERE BEGELEIDING

We evalueren je evolutie regelmatig. Eens je klachten verdwenen zijn en je ervaart dat je voldoende inzichten en stresshanteringstechnieken verworven hebt, ronden we het basistraject af. Voor menigeen eindigt het traject hier.

Voor hen die dit wensen, is opvolging en verdere begeleiding mogelijk. Voor sommigen gaat het voornamelijk over preventieve opvolgsessies dieptemassage, anderen verdiepen zich graag verder in de finesses van ademhaling, ontspanning of meditatie, nog anderen consulteren me vooral als sparringpartner

 

Je eigen specifieke doelstellingen kunnen mee richting geven aan je follow-uptraject.
Zo kunnen we ondermeer ook werken aan:

  • Effectieve communicatie
    We kijken naar de invloed van ondermeer je lichaam, je ademhaling, je innerlijke spanning of rust, je vooronderstellingen en interpretaties,… op je communcatie(stijl).
  • Duurzaam leiding geven, in relatie staan en opvoeden 
    Ik reik verschillende filosofische, psychologische en pragmatische brillen aan om op een duurzame manier naar organisatie en menselijke relaties te kijken. Verwacht geen pasklare antwoorden, eerder gerichte vragen. 
  • Persoonlijke en/of professionele doelen

    Vaak staan mensen op een kantel- of keerpunt in hun leven of carrière wanneer ze me consulteren. Door lichaamswerk kom je beter in voeling met je gevoel, je waarden en zingeving. 

    Welke rol wil en kan jij vanuit jouw persoonlijkheid in jouw organisatie, relatie of gezin opnemen? Wat geeft jouw bestaan zin? Wat wil je veranderen? …Als sparringpartner ben ik een neutrale klankmuur en daag ik je uit om door verschilende brillen naar jezelf en je omgeving te kijken. 

HOE SNEL KAN JE RESULTAAT VERWACHTEN?

Door mijn geïntegreerde aanpak ga ik zo efficiënt mogelijk te werk,
al is het individueel moeilijk te zeggen hoe lang een begeleiding exact zal duren.
Aanvankelijk zal je evolutie met ups en downs gaan.
Na tien sessies voel je doorgaans een duidelijke verbetering. 

Zelf aan de slag

Heb je lichte stresssymptomen en wil je er zelf iets aan doen?
Of heb je een afspraak voor een intakegesprek, maar moet je nog even wachten? 

 

Je vindt hier oefeningen en basistips om met stress om te gaan. Zie ze als basisrecepten om een voedzame maaltijd te maken, niet om meteen meesterkok te worden en alle klachten zomaar uit de wereld te helpen:

  • Neem telkens rustig de tijd voor je drie maaltijden. Maak hiervoor ruimte vrij in je agenda. Sla zeker je middagpauze niet over en vermijd ontbijt- en lunchvergaderingen.
  • Kort je spanningsbogen in. Laat je telefoon of computer om het uur een signaal geven, corrigeer even je zithouding en adem dan tien keer diep in en langzaam uit.
  • Besteed elke dag drie kwartier aan zachte lichaamsbeweging: wandelen, fietsen of zwemmen. Om van je uitputting af te geraken, moet je je basisspanning verlagen, dus hou het rustig! Echte sport vraagt momenteel te veel spanning en energie van je lichaam. Doe deze lichaamsbeweging bij voorkeur in de open natuur. Spreid zo nodig over verschillende kortere momenten.
  • Geniet geregeld van een warm bad of douche, een warmtekussen (bv. kersenpit), sauna (indien geen medische contra-indicaties)… Warmte verbetert immers de doorbloeding en stimuleert bovendien de productie van oxytocine, het onthaastingshormoon in je lichaam.
  • Neem voldoende nachtrust. Probeer tot negen uur slaap te komen om je batterij opnieuw op te laden. Plan overdag ook een siësta of powernap: 20 tot maximum 40 minuten rusten of slapen. Laat je wekken door zachte muziek.
  • Drink ten slotte voldoende: water, kruidenthee (wissel af), verse soep. Vermijd cafeïne (koffie, cola), theïne (Engelse thee), frisdrank en zoete of zoute versnaperingen. Spring zeer matig om met suiker en alcohol.

Als je uitputting, het opgebrand gevoel, de burn-out , je adembenauwdheid, hyperventilatie of duizeligheid of andere stressklachten blijven aanhouden, neem je best contact op voor een individueel begeleidingstraject.

Rust en medicatie zijn niet voldoende om te herstellen. Gesprek is zeker een noodzakelijk deel van het herstelproces. Maar vaak verhindert de lichaamsruis aanvankelijk om tot helder denken te komen. De lichaamsspanningen en -klachten moeten eerst behandeld worden. Je moet opnieuw leren ontspannen. Ook dat leer je best onder begeleiding.

Een combinatie van werken met het lichaam én gesprek geeft de beste kans op definitief herstel.

Crisismomenten nodigen uit tot stilstaan. Ze worden na een traject vaak als een positief keerpunt ervaren.