concentratieproblemen

Problemen met concentreren, plannen, structureren en organiseren treden vaak op bij mensen onder chronische stress. Bij langdurige stress kunnen je bijnieren immers frequent te hoge dosissen activatiehormoon in je bloedbaan vrij zetten. Dat leidt tot een verdere verhoging van je basisspanning. Dat schetste ik al, maar men vermoedt dat dit op de duur ook leidt tot ontregeling van je hippocampus, een klein deeltje van je hersenen dat staat voor korte termijn geheugen, concentratie, analyse, organiseren, plannen en structureren.

Concentratie- of geheugenproblematiek? Een belangrijk signaal, dat je niet mag negeren.

Deze symptomen geven waarschijnlijk aan dat je chronisch oververmoeid, overspannen of burn-out bent. Ze zijn alvast een teken dat het minder dan vijf voor twaalf is. Je hebt dringend begeleiding nodig. Onder begeleiding kan je leren je basisspanning te verlagen en zo je korte termijn geheugen terug te verbeteren en je vermogen tot concentratie, plannen, structureren en organiseren terug te verhogen.

uit de praktijk

Gisteren loop ik de trap op,’ vertelt Jef. ‘Ik ben onderweg naar de dressing naast onze slaapkamer. Wanneer ik boven ben, weet ik echter niet meer wat ik er kom doen. Een half uur daarna zit ik in de auto. Ik tast in mijn broekzak naar mijn zakdoek. Tevergeefs. Pas dan herinner ik mij dat ik naar boven ben gelopen om een zakdoek te halen.’
Bij chronische stress kunnen we ons op den duur ook minder goed concentreren. Ook analyseren, plannen en structureren worden moeilijk.
‘Het gebeurt me vaak dat ik dingen vergeet tegenwoordig,’ gaat Jef verder. ‘Onlangs ben ik zelfs een afspraak met een klant totaal vergeten. Vroeger kende ik mijn hele agenda uit het hoofd. Dat kostte me geen moeite. Nu moet ik alles opschrijven of ik vergeet het. En ik krijg ook lang niet meer zoveel gedaan. Ten opzichte van nog geen jaar geleden krijg ik nu nog maar de helft van het werk klaar op een dag. Ik was vroeger altijd al vooruit aan het denken. Aan wat ik daarna moest doen. En daarna. Nu lijk ik het gewoon niet meer op een rijtje te krijgen. Ik herken mezelf niet meer.’

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

Zelf aan de slag

Je hebt een fysiologisch probleem dat alleen zal verergeren door het te proberen negeren. Indien de ontregeling nog niet te ver  gevorderd is, kan integrale coaching je mentale vermogen terug volledig herstellen. Zoek dus tijdig integrale begeleiding.
Ondertussen kan je zelf al volgende doen:
Neem elke dag drie kwartier zachte  lichaamsbeweging: rustig wandelen, fietsen of zwemmen.
Forceer je concentratievermogen niet. Blijf bijvoorbeeld niet achter je scherm zitten staren. Of dwing jezelf niet die tekst die er niet ingaat, te blijven lezen. Werk ook niet door tot in de late uren omdat je overdag niets gedaan hebt gekregen.

VERDERE info over CONCENTRATIEPROBLEMEN