duizeligheid

Duizeligheid of een licht of ijl gevoel in het hoofd kunnen ontstaan ten gevolge van te weinig bloeddoorstroming in het brein. Dit kan onder meer het gevolg zijn van hyperventilatie of van vermoeidheid.

Als we hyperventileren ontstaat er een tekort aan koolstofdioxide in het bloed. In de slagaders naar ons hoofd wordt het koolstofdioxidegehalte in het bloed gemeten. Indien er niet voldoende koolstofdioxide in het bloed aanwezig is, wordt de diameter
van deze slagaders vernauwd waardoor er minder van dit koolstofdioxidearme bloed naar het hoofd stroomt.

Een andere vorm van ijlheid is een kort moment van ijlheid of zelfs wegdraaien bij het rechtkomen uit een voorovergebogen of liggende houding. Doordat het hoofd plots hoger staat, stroomt er bloed uit weg. Daarom moeten de bloedvaten in de hersenen
hun diameter zeer snel vernauwen. Indien dit niet voldoende snel gebeurt, treedt een kort moment van bloeddrukval op. Dit noemt men orthostatische drukval. Deze veroorzaakt kortstondige duizeligheid of vlekken voor de ogen. Dit wijst niet noodzakelijk op hyperventilatie, maar is doorgaans wel het gevolg van vermoeidheid of een verhoogde basisspanning.

Duizeligheid, draaiduizeligheid, een licht of ijl gevoel in het hoofd kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Uw arts kan hierover uitsluitsel geven.

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

Zelf aan de slag

Adem in naar de borstkas en laat de lucht vervolgens zeer langzaam ontsnappen met een zachte lange ‘fffff’-toon (alsof je het woord ‘fiets’ niet uitgesproken krijgt). Je kan ook de oefeningen doen die onder hyperventilatie vermeld worden.

VERDERE info over DUIZELIGHEID