ziektevrees of hypochondrie

Bij hypochondrie of ziektevrees ben je snel in paniek over elk klein of groot symptoom dat in je lichaam optreedt. Je vreest dat er sprake is van een ernstige onderliggende ziekte. Ook als medisch onderzoek het tegendeel vaststelt, denk je vaak dat je symptomen de voorbodes zijn van ernstige ziektes als kanker, hartinfarct, hersenbloeding, … of dat je aan een zeldzame, nog niet ontdekte ziekte leidt.

In mijn praktijk begeleid ik vaak mensen die latent hyperventileren én in min of meerdere mate ziektevrees ontwikkeld hebben. Door hyperventilatie en/of een verhoogde basisspanning kunnen allerhande klachten ontstaan. Uit medisch onderzoek blijkt dan vaak dat er geen onderliggende ziekte of letsel is. Toch blijven ‘zonder oorzaak’ dezelfde of andere symptomen optreden, op dezelfde of andere plaatsen in je lichaam. Zolang geen afdoende verklaring bestaat, ontwikkelen sommigen dan ziektevrees.

Door middel van ademhalings- en ontspanningstechnieken kan je leren je symptomen te laten verdwijnen. Door dit herhaaldelijk te ervaren ontstaat een emotionele correctie. Bij lichte en matige ziektevrees volstaat dit doorgaans om de
irreële angst voor ziekte te laten verdwijnen.

Je denkt dat je symptomen de voorbodes zijn van ernstige ziektes als kanker, hartinfarct, hersenbloeding, … of dat je aan een zeldzame, nog niet ontdekte ziekte leidt.

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

verdere info over stress