Angststoornissen: angst, paniek, fobie

Angststoornissen zoals paniekaanvallen, sociale angst, vage en onredelijke angst (ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd), ziektevrees, pleinvrees, claustrofobie en andere specifieke fobieën worden vaak als een zuiver psychisch gegeven besproken. Nochtans is er doorgaans een belangrijke fysieke component. Angstgevoelens treden immers vaker op bij mensen met een te hoge basisspanning, een oppervlakkige ademhaling en daardoor een verlaagde prikkeldrempel van het zenuwstelsel.

Angstgevoelens treden vaker op bij mensen met een te hoge basisspanning en een oppervlakkige ademhaling.

Om de angstgevoelens te doen afnemen moet de basisspanning dalen en het adempatroon verbeteren. Fysieke behandeling (dieptemassage, reflexologie,…) en training (ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken,…) maken dan ook een belangrijk deel uit van het integrale begeleidingstraject bij angst, paniek of fobie.

In gesprek kunnen ondertussen irreële associaties worden aangepakt. Daardoor is het verstand al overtuigd dat de angst niet nodig is, maar blijft de onbewuste angstreactie vaak toch nog bestaan . Door de geleerde ademhalings- en ontspanningsoefeningen uiteindelijk toe te passen in de voorheen angst uitlokkende situaties worden vervolgens positief emotioneel corrigerende ervaringen opgedaan. Pas dan volgt het onbewuste. De rationele inzichten geraken zo ook  psychofysiek doorstroomd. Zo verdwijnt je angst, paniek of fobie.

Wil je meer informatie of wens je een intake gesprek?

UIT DE PRAKTIJK

Pierre is zelfstandig vertegenwoordiger. Tijdens zijn intake vertelt hij me dat hij al zijn hele leven angstig en gestresseerd is. Al jaren  neemt hij medicatie tegen depressie en angst. Desondanks blijft zijn angststoornis aanhouden. Zijn klachten nemen zelfs toe. De laatste twee jaar durft hij zelfs niet meer op een autostrade rijden. Dat is erg vervelend, want hij moet voor zijn job vaak de baan op. Hij zoekt nu telkens een route via de binnenwegen. Zijn angst begon nadat hij eens ijl in het hoofd was geworden terwijl hij op de autosnelweg reed. Tijdens zijn traject groeit zijn fysiek en mentaal zelfinzicht. De eerste dieptemassage maakt hem bewust hoe gespannen zijn nek- en rugspieren staan. Uit onze gesprekken blijkt dat hij als kind nooit aandacht heeft kunnen krijgen van zijn vader.

Daarom legt hij de lat telkens erg hoog voor zichzelf. Via ademhalings- en ontspanningstechnieken leert hij zich te ontspannen en doorheen onze gesprekken leert hij zijn lat op een realistische hoogte te leggen. Na drie maanden neemt hij geen angstremmers meer en krijgt hij van zijn psychiater enkel nog medicatie tegen het piekeren. Hoewel hij de autostrade nog mijdt, leert hij om zijn onderliggende gedachten te analyseren en uit te dagen. Door deze mentale technieken en krachtige ademhalingsvaardigheden slaagt hij er twee weken later toch in de oprit naar de autostrade op te rijden en tien kilometer over de autostrade te rijden. Gedreven oefent hij daarna verder. Anderhalve maand later vertelt hij me dat autostrades geen probleem meer vormen, dat hij elke week terug behoorlijk meer klanten bezoekt en dat daardoor zijn zakencijfer na tien maanden al beter is dan in het vorige jaar na twaalf maanden.

VERDERE info over STRESS