coaching bij stressklachten en burn-out
integrale visie op lichaam en geest

coaching bij stressklachten en burn-out vanuit een integrale visie op lichaam en geest

CORRECT ADEMEN MET EEN MONDMASKER IN 5 OEFENTIPS

Een neus-mondmasker hoeft niet tot lichaamsklachten te leiden. Daarvoor moet je wel enkele regels respecteren! Hieronder geef ik 5 oefentips over correct ademen in tijden van mondmaskerplicht.

De mondmaskerplicht brengt bij menigeen aan het licht dat zijn of haar ademhaling al langdurig uit evenwicht staat, te hoog en oppervlakkig is. Zij krijgen vandaag hoofdpijn of symptomen van hyperventilatie (zoals adembenauwdheid, angst, duizeligheid, ijlheid, vermoeidheid,….)

In het begin leek me dat wat eigenaardig. Als student in de jaren 80 leerde  ik immers reeds een eenvoudig EHBO techniekje voor acute hyperventilatie: ademen met een plastieken zakje voor je neus en mond. Zo kan je de symptomen bij de meeste hyperventilanten op korte tijd laten verdwijnen.

De verklaring is simpel: Het zakje vangt de uitgeademde lucht, rijk aan CO2, op. En bij de volgende inademhaling wordt diezelfde CO2rijke lucht terug naar binnengezogen. Zo wordt het door hyperventilatie ontstane CO2 tekort in het bloed snel terug aangevuld en verdwijnen de symptomen.

Nu kan je een neus-masker gerust vergelijken met zo’n plastieken zakje: het dekt je neus en mond af. Met een mondmasker op kan je dus niet hyperventileren, zou je denken… Maar menigeen krijgt het toch wat adembenauwd met een mondmasker. Hoe komt dat dan wel?

Wel, de vergelijking  gaat bij nader inzicht niet helemaal op: de plastieken zak roept men te hulp wanneer men al acuut hyperventileert. Het mondmasker daarentegen wordt doorgaans opgezet op een moment dat men niets verkeerd aan de eigen ademhaling heeft gemerkt.  Als men het mondmasker opzet, is de weerstand op de inademhaling plots wat groter. Daardoor neigen sommigen in een spontane reactie makkelijker tot hoog en oppervlakkig ademen, latent hyperventileren zeg maar.

Het mondmasker lijkt voor velen de druppel te zijn die hun langdurig hoog en oppervlakkig adempatroon aan het licht brengt. Van de mondmaskerplicht zijn we wellicht nog niet meteen verlost. Goed ademen is in deze coronatijd dus des te belangrijker. Hieronder geef ik 5 oefentips die in grote lijnen telkens op hetzelfde neerkomen: adem rustig, ruim en ontspannen:

Het begint bij een goede, korte voorbereiding. Doe deze oefening vooraleer je in een omgeving komt waar je je neus- en mondmasker moet dragen:

  1. Trek je schouders omhoog en laat ze vervolgens langzaam zakken. Doe dit 3 keer. Zo laat je je nek- en schouderspanning los.
  2. Adem vervolgens vijf keer zo diep mogelijk in met je hele romp en vervolgens weer langzaam uit. Ervaar je ademkracht.

Wanneer je het mondmasker opzet. Blijf je bewust dat er lucht doorheen je masker kan, zij het wat stroever.

  • 3. Adem doorheen het mondmasker weer vijf keer zo diep mogelijk in. Betrek daarbij je hele romp en adem vervolgens langzaam uit.
    Laat daarna de controle over je ademhaling los, maar blijf je bewust dat je hele romp een krachtige adempomp blijft.

Sommigen moeten het masker  gedurende uren dragen en ontwikkelen daarbij vermoeidheid, hoofdpijn, suf gevoel,… Dat is niet vreemd want je ademt met een mondmasker wellicht meer CO2 terug in en dat is en blijft een afvalgas. Onderbreken is dus de boodschap. Indien je je tussen je activiteiten door even kan terugtrekken op een veilige plek of veilige afstand, las je best regelmatig een korte mondmaskervrije pauze in.

  • 4. Zet je mondmasker even af en adem minstens vijf keer frisse lucht zo diep mogelijk in met je hele romp en vervolgens langzaam uit. Voel hoe je zo terug fris en helder wordt.

Eens je na je activiteit terug op een veilige plek bent en je geen mondmasker meer hoeft te dragen. Doe je opnieuw hetzelfde:

  • 5. Trek je schouders omhoog en laat ze vervolgens langzaam zakken. Doe dit 3 keer. Zo laat je je nek- en schouderspanning los.

Adem vervolgens frisse lucht minstens vijf keer zo diep mogelijk in met je hele romp en vervolgens langzaam uit.

Niets missen?

Schrijf je eenvoudig in op mijn nieuwsbrief en ontvang alle informatie over stress en burn-out als eerste in je mailbox.